Skip to main content

Thuiswerken, iets dat we in 2020 heel veel moesten gaan doen. Werken in een omgeving waar de grenzen tussen privé en werk door elkaar heen lopen. Voor veel mensen is dat erg lastig. Dat blijkt ook uit nieuwe cijfers van het CBS, het ziekteverzuim ligt dit jaar met 4,7% op het hoogste punt sinds 17 jaar (CBS, 14 dec. 2020).

In deze snel veranderende wereld die alsmaar vraagt om meer is het de kunst om focus te behouden, je eigen grenzen aan te geven en goed te bedenken wat bijdraagt aan een voor jou fijn leven. Want als het goed met jou gaat, kun je ook meer geven. Geven aan je werk en aan de mensen om je heen.

Ik deel hieronder daarom 8 tips voor het verbeteren van een goede werk en privé balans.

  1. Stel grenzen op – maak afspraken over je bereikbaarheid

Altijd aan staan is onmogelijk. Als jij zegt 24/7 bereikbaar te zijn, sta je de hele tijd in de ‘werk aan’-modus. Dat is niet mogelijk. Spreek voor jezelf en bepaal op welke tijdstippen je bereikbaar wilt zijn en kunt zijn. Dat betekent dat je op al die andere momenten je mail niet checkt, je notificaties uitzet en niet reageert op berichten. Ken jouw tijden, geef je grenzen aan en houd jezelf eraan.

  1. Goed is goed genoeg

Iets kan nooit perfect zijn in het leven. Dat is ook iets dat je moet accepteren. Dus stop met het najagen van deze perfectie. Je denkt te veel na over kleine details, stelt bepaalde werkzaamheden uit, omdat het nog niet perfect is. Stop daarmee. Goed is goed genoeg. Ben geen perfectionist en vertrouw op je ervaring en kunnen.

  1. Doe niet alles zelf – vraag om hulp

Dat je niet alles zelf kan, zal je moeten accepteren. Een veel gemaakte fout is alles zelf willen doen. Daardoor behoud je totaal geen focus en ga je van het ene onderwerp naar het andere onderwerp. Sommige dingen kun je nou eenmaal niet alleen doen en dat is helemaal oké. Accepteer dat en maak het jezelf niet moeilijker dan het is. Verspil hier geen uren aan en vraag om hulp!

  1. Plan ook je ontspan-momenten in

Heel belangrijk: plan niet alleen je ‘moet’-dingen in, maar juist ook je ontspan-momenten. Door deze momenten bewust in je agenda of to-do lijst te zetten, ga je ze ook sneller uitvoeren. Je wordt er vaker aan herinnerd en je reserveert er bewust tijd voor in. Ik plan bijvoorbeeld iedere dag een uur in mijn agenda voor een wandeling in het bos.

  1. Beweeg voldoende en eet gezond

Wie voldoende beweegt en gezond eet, heeft meer energie en kan productiever te werk gaan. Zorg dus voor goede pauzes, disconnect even van je werk, maak bijvoorbeeld een lunchwandeling. Neem de tijd om gezond te eten en te bewegen. Want een goede werk-privé balans kan alleen in een gezond lichaam.

  1. Focus – prioriteiten stellen

Stel prioriteiten op. Je kunt wel op alles wat naar je toekomt ‘ja’ zeggen, maar daar wordt jouw werk- en privé balans niet beter van. Ga bij jezelf na wat voor jou belangrijk is; waar haal jij voldoening uit? Wat maakt jou gelukkig? Dit geldt op werkgebied, maar ook zeker privé.

Zeg minder vaak ja en houd je bezig met taken die het meeste effect hebben. Het is hiervoor goed om een lijstje van al je taken te maken en erachter te zetten hoeveel tijd dit kost en hoeveel effect het heeft. Dan krijg je direct inzichtelijk of je wel de focus legt op de juiste dingen. 

  1. Werk niet altijd

Je bent niet op aarde gekomen om alleen maar te werken, dus doe dit dan ook niet. Ben hier bewust van. Sluit je laptop op tijd en plan op tijd een ontspannen-moment in met een vriendin. Zorg dat je oplaadtijd hebt, kunt disconnecten om vervolgens weer energie te kunnen geven. Neem je privéleven even serieus als je werkleven.

  1. Uit je gevoelens

En tenslotte: uit je gevoelens! Ben eerlijk naar je manager, collega’s en klanten over wat haalbare deadlines zijn, wat wél en wat niet kan en waar je tegen aanloopt. Door je gevoelens te uiten, weten anderen ook hoe jij erin staat, wat ze kunnen verwachten en kunnen ze je eventueel helpen waar nodig.

Ik hoop dat deze tips je helpen om een betere balans tussen werk en privé te creëren. Wat is voor jou de grootste uitdaging?

Lara Janssen

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.